Plangerea prealabila a persoanei vatamate conduce la punerea in miscare a actiunii penale in cazul infractiunilor pentru care legea o prevede necesara: loviri sau alte violente, vatamare corporala din culpa, amenintare, hartuire, viol (art. 218 alin. (1), (2) și (5)), agresiune sexuala( art. 219 alin. (1) și (5 )), hartuirea sexuala, violarea de domiciliu, violarea sediului profesional, violarea vietii private, divulgarea secretului profesional, furtul, furtul calificat, furtul in scop de folosinta savarsit intre membrii de familie, de catre un minor in paguba tutorelui ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta, abuzul de incredere, abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, bancruta simpla, bancruta frauduloasa, gestiunea frauduloasa, distrugerea (art. 253 alin. (1), (2) și (6)), tulburarea de posesie, asistenta si reprezentarea neloiala, nerespectarea hotararilor judecatoresti (art. 287 alin. (1) lit. d‐g, alin. (2)), violarea secretului corespondentei, abandonul de familie, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor, impiedicarea exercitarii libertatii religioase.
Termenul pana la care plangerea , poate fi introdusa:
- 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei;
- 3 luni de la data cand reprezentantul legal a aflat despre savarsirea faptei sau cand persoana vatamata este minor sau incapabil;
- 3 luni de la data numirii unui nou reprezentant legal, atunci cand faptuitorul este reprezentantul legal al minorului sau incapabilului.
Daca plangerea prealabila a fost introdusa gresit, dar in termen, este valabila. Plangerea se poate face personal sau prin mandatar, mandatul fiind special, iar procura trebuie sa fie atasata plangerii. Reprezentantul legal poate face plangerea pentru persoana lipsita de capacitate de exercitiu, iar pentru persoana cu capacitate de exercitiu restransa, poate fi facuta de persoanele incuviintate de catre legea civila. Organul de urmarire penala va introduce plangerea din oficiu, daca reprezentantul legal sau persoana incuviintata este faptuitorul.
Plangerea prealabila trebuie sa contina urmatoarele elemente:
- numele, prenumele;
- codul numeric personal;
- calitatea si domiciliul petitionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de inregistrare, codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar;
- indicarea reprezentantului legal ori conventional;
- descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii;
- indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba, daca sunt cunoscute.
Plangerea prealabila poate fi formulata astfel:
- in scris, plangere semnata de persoana vatamata/mandatar;
- in forma electronica, trebuie certificata prin semnatura electronica;
- oral, consemnata in procesul-verbal de catre organul ce primeste plangerea.
Organul de urmarire penala va verifica daca sunt indeplinite toate conditiile de forma si daca a fost introdusa plangerea in timpul prevazut de lege. Daca se constata ca intr-o cauza in care s-au facut acte de urmarire penala este necesara plangerea prealabila a persoanei vatamate, organul de urmarire penala cheama persoana si o intreaba daca intelege sa faca plangerea. Daca persoana vatamata refuza, organul de urmarire penala va inainta procurului actele incheiate si va propune clasarea.
In lipsa plangerii prealabile, organul de cercetare penala va constata savarsirea infractiunii flagrante. Persoana vatamata va fi chemata de organul de cercetare penala pentru a face plangere prealabila. In cazul in care persoana vatamata va face plangere prealabila, se va incepe urmarirea penala, in caz contrar se va dispune clasarea de catre procuror.
LIPSA PLANGERII PREALAILE
Raspunderea penala va fi inlaturata in cazul infractiunilor prevazute de lege, daca plangerea prealabila nu a fost introdusa de persoana vatamata. Daca o singura persoana a facut plangere penala si fapta a condus la vatamarea mai multor persoane, iar celelalte persoane nu au introdus plangere penala, se va atrage raspunderea penala pentru toate persoanele vatamate. Raspunderea penala va fi atrasa de toate persoanele fizice/juridice care au participat la savarsirea acesteia, desi plangerea penala s-a facut pentru o singura persoana fizica/juridica.
Actiune penala poate fi realizata din oficiu in cazul:
- persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa atunci cand sunt reprezentate de faptuitor;
- persoanelor fara capacitate de exercitiu atunci cand sunt reprezentate de faptuitor;
- persoanei vatamate care a decedat inainte de expirarea termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii;
- persoanei juridica ce a fost lichidata inainte de expirarea termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii.
RETRAGEREA PLANGERII PREALABILE
Pentru infractiunile in care plangerea prealabila este obligatorie, retragerea acesteia se poate realiza pana la pronuntarea unei hotarari definitive, iar raspunderea penala a faptuitorului va fi inlaturata.
Reprezentantii legali vor fi cei care vor putea retrage plangerea prealabila pentru persoanele lipsite de capacitate de exercitiu, respectiv persoanele incuviintate de lege pentru persoanele cu capacitate de exercitiu restransa.
In situatia in care doriti sa va reprezentam in procedura plangerii prealabile, nu ezitati sa ne contactati telefonic 0724.854.213 sau pe e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..