Avocat reprezentare stingererea creditului prin darea in plata
Conform Legii 77/2016, darea in plata se aplica persoanelor fizice ce au un credit ipotecar si nu pot continua achitarea ratelor creditului sau se afla in procedura de executare silita pentru a scapa de de datoriile existente.
Pentru stingererea creditului prin darea in plata trebuie indeplinite cumulativ conditiile:
- creditorul trebuie sa fie o banca, fie un IFN (institutie financiara nebancara), sau un cesionar al creantei (de ex. o societate de recuperare creante care a preluat datoria);
- debitorul trebuie sa fie un consumator persoana fizica;
- suma imprumutata trebuie sa nu depaseasca 250.000 euro;
- scopul imprumutului a fost achizitionarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea ori reabilitarea unui imobil cu destinatie de locuinta (apartament sau casa) sau indiferent de scopul imprumutului, acesta este garantat cu unul sau mai multe imobile cu destinatie de locuinta;
- consumatorul nu a fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii darii.
PROCEDURA DARII IN PLATA
Prin intermediul unui avocat, consumatorul transmite creditorului o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit ipotecar, termen ce nu poate fi mai scurt de 30 de zile calendaristice, in care se suspenda plata catre creditor, precum si orice procedura judiciara sau extrajudiciara demarata de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia indreptata impotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia. In notificarea privind darea in plata, avocatul debitorului invita pe banca creditoare sa se prezinte in fata unui notar public in vederea indeplinirii procedurii de dare in plata a imobilului, respectiv a incheierii actului de dare in plata.
Creditorul poate contesta pe cale judecatoreasca indeplinirea conditiilor de admisibilitate a procedurii reglementate de prezenta lege in termen de 10 zile de la data comunicarii notificarii emise.
Cererea se judeca:
- de urgenta;
- cu citarea partilor;
- de catre judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza consumatorul.
Apelul impotriva hotararii pronuntate se depune in termen de 15 zile lucratoare de la comunicare de catre partea interesata.
Pana la solutionarea definitiva a contestatiei formulata de creditor se mentine suspendarea oricarei plati catre acesta, precum si a oricarei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoanele care se subroga in drepturile acestuia impotriva debitorului.
Daca se admite contestatia formulata de creditor, partile vor fi puse in situatia anterioara indeplinirii demersurilor prevazute de prezenta lege. Daca se respinge contestatia, in termen de 10 zile de la data respingerii, creditorul are obligatia sa se prezinte la notarul public specificat in notificarea comunicata in vedere perfectarii actului de dare in plata.
Debitorul poate cere instantei sa pronunte o hotarare prin care sa se constate stingerea obligatiilor nascute din contractul de credit ipotecar si sa se transmita dreptul de proprietate catre creditor in cazul in care creditorul nu se conformeaza.
Cererea se va judeca:
- cu celeritate;
- cu citarea partilor;
- de catre judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza debitorul.
Impotriva acestei hotarari, se poate declara apel, in termen de 7 zile de la comunicare.
In situatia in care doriti sa va reprezentam in vederea redactarii notificarii pentru darea in plata si in vederea reprezentarii in fata instantelor de judecata pentru contestatie creditor impotriva notificarii de dare in plata, nu ezitati sa ne contactati telefonic 0724.854.213 sau pe e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..