Motivele care conduc la desfacerea casatoriei, prevazute in art. 373 din Cod civil, sunt urmatoarele:
- acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
- din cauza unor motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
- la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
- la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Atunci cand vorbim despre cazurile care conduc la divort din culpa sotilor, ne vor rezuma la urmatoarele situatii:
- din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate, iar continuarea casatoriei nu mai este posibila;
- dupa o separare in fapt care a durat cel puţin 2 ani, atunci cand unul din soti cere acest lucru.
RAPORTURILE DINTRE SOTI SUNT GRAV VATAMATE SI CONTINUAREA CASATORIEI NU MAI ESTE POSIBILA
Motivele pentru care unul din soti doreste sa fie desfacuta casatoria din culpa celuilalt sot pot fi:
- infidelitatea celuilalt sot
- acte de violenta fizica si psihica
- abandon de familie
- nepotriviri de ordin fiziologic
Pentru a se putea desface casatoria din culpa exclusiva a celuilalt sot, trebuie ca raporturile dintre soti sa fie grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei sa nu mai fie posibila.
CONDITII PENTRU DESFACEREA CASATORIEI DIN CULPA EXCLUSIVA A CELUILALT SOT:
- exista motive temeinice de divort;
- motivele temeinice invocate au vatamat grav si iremediabil relatiile dintre soti;
- continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Divortul se poate pronunta atat din culpa unuia dintre soti, cat si din culpa exclusiva a sotului-parat, insa nu se poate inlatura nici culpa reclamantului. In ceea ce il priveste pe reclamant, daca ii va reveni culpa, se vor aplica dispozitiile art. 388 din Cod Civil. Potrivit art. 388 din Codul Civil: “sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort.”
Divortul din culpa ambilor soti presupune nu numai culpa sotului-parat, ci si cea a sotului-reclamant. Daca ambii soti doresc, acestia pot cere instantei ca hotararea prin care se pronunta desfacerea casatoriei sa nu se motiveze. Cu toate acestea, instanta nu va putea, in cazul in care sotul-parat nu a facut cerere reconventionala, sa se pronunte contra sotului-reclamant daca din probele administrate a rezultat ca desfacerea casatoriei ar exista doar din vina acestuia. Acest lucru nu se mentine si in cazul in care a fost cerut divortul de catre ambii soti.
Desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotului-parat poate sa conduca la stabilirea locuintei copilului la sotul-reclamant, acest lucru fiind in interesul superior al copilului.
Daca instanta va constata culpa exclusiva a sotului-parat, iar sotul-reclamant decedeaza, actiunea de divort va putea fi continuata de catre mostenitorii acestuia.
SEPARAREA IN FAPT A SOTILOR
CE A DURAT CEL PUTIN 2 ANI- reglementata de art. 373 lit. c) din CODUL CIVIL
Potrivit art. 373 lit. c) din Codul Civil, Divortul poate avea loc:
- c) la cererea unuia dintre soţi, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
In aceasta situatie, oricare din soti poate cere desfacerea casatoriei, conditiile fiind acelea de a exista o perioada de cel putin 2 ani si hotararea sotului de a pune capat casatoriei. Prestatia compensatorie, in cazul unei casatorii ce a durat o perioada mai mare de 20 de ani, nu se va acorda ca in situatia in care raporturile dintre soti au fost grav si iremediabil prejudiciate, chiar daca va exista culpa celui care a introdus cererea de chemare in judecata.
PREVEDERI PROCEDURALE IN PROCESUL DE DIVORT
Daca sotul-parat va recunoaste faptele care au condus la desfacerea casatoriei, iar sotul-reclamant nu se va opune, se va putea pronunta divortul fara a se specifica culpa pentru desfacerea casatoriei.
In situatia in care reclamantul decedeaza si culpa nu este a acestuia pentru desfacerea casatoriei, se va putea continua procesul cu mostenitorii sotului-reclamant.
Daca din probele administrate, sotul-reclamant se va face raspunzator pentru desfacerea casatoriei, iar sotul-parat nu a introdus cerere reconventionala, cererea nu va fi admisa.
In situatia in care doriti sa va reprezentam in procedura divortului care poate sa fie pronuntat din culpa exclusiva a celuilat sot sau din culpa comuna, nu ezitati sa ne contactati telefonic 0724.854.213.