Conform art. 483 alin. (1) din Codul Civil, autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
In mod obligatoriu, instanta ce constata desfacerea casatoriei se pronunta si pe capetele de cerere accesorii constand in:
- autoritatea parinteasca;
- stabilirea domiciliului minorului;
- pensia de intretinere;
- programul pentru pastrarea legaturii personale cu minorul.
Avand in vedere continutul notiunii de autoritate parinteasca, imprejurarea ca exercitarea autoritatii parintesti presupune de fapt exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor referitoare la un copil, iar regula consacrata de lege este cea a exercitarii ei in comun, instanta de judecata nu poate accepta in mod automat conventia partilor sub acest aspect, interesul superior al copilului fiind acela de a fi crescut de ambii parinti.
In ceea ce priveste autoritatea parinteasca, regula instituita de art. 397 din Codul Civil este sa fie exercitata in comun de ambii parinti si in mod exceptional de un singur parinte in urmatoarele situatii:
- motive intemeiate, in pratica s-a stabilit ca instanta este obligata sa analizeze prioritar interesul superior al minorului si in urma analizarii tuturor probelor din dosar, acesta poate considera ca este in interesul superior al minorului ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de un singur parinte daca, cu tilu de exemple:
- celalalt parinte impiedica dezvoltarea psihica si emotionala a copilului prin exercitarea unor abuzuri asupra acestuia;
- daca mama este un exemplu negativ pentru dezvoltarea minorului si acest aspect este dovedit in urma administrarii probelor din dosar;
- daca unul dintre parinti nu-si poate da acordul in timp util asupra unor decizii ce il privesc pe minor, intrucat acesta se afla in executarea unei pedepse privative de libertate.
In absenta oricaror probe si a retinerii unui motiv pentru exercitarea autoritatii in mod exclusiv de catre unul dintre parinti, nu se poate deroga de la regula conform careia autoritatea parinteasca se executa in comun.
Autoritatea parinteasca va fi exercitata pana cand minorul va indeplini capacitatea deplina de exercitiu. In cazul in care intre parinti exista anumite conflicte si diferente de opinie pentru exercitarea drepturilor sau pentru indeplinirea autoritatii parintesti, instanta de tutela va stabili care este interesul superior al copilul, dupa ascultarea parintilor, a minorului si dupa concluziile anchetei sociale.
In situatia in care doriti sa va reprezentam in instanta pentru stabilirea autoritatii parintesti, nu ezitati sa ne contactati telefonic 0724.854.213 sau pe e-mail: office@avocat-popa.ro.