UZUCAPIUNEA DE 30 DE ANI (DE LUNGA DURATA)
Uzucapiunea sau prescritia achizitiva de lunga durata (30 de ani) este un mod de dobandire a dreptului de proprietate sau a altui drept real (dezmembramant al dreptului de proprietate, de ex. servitutii) prin posesia neintrerupta, fara buna-credinta sau un just titlu.
Uzucapiunea de lunga durata (30 de ani) opereaza ca o sanctiune civila pe care o suporta titularul dreptului de proprietate si se justifica prin pasivitatea sa, timp indelungat, lasand bunul in posesia altuia.
Actiunea in uzucapiune este o actiune reala si poate fi introdusa in instanta de catre orice persoana care pretinde ca a exercitat o posesiune utila asupra unui imobil timp de 30 de ani, chemand in judecata adevaratul proprietar al imobilului cu privire la care se invoca uzucapiunea.
Termenul uzucapiunii este de 30 de ani cand reclamantul nu a posedat pe baza unui just titlu, posesiunea sa fiind de rea-credinta. Daca reclamantul dovedeste ca a posedat bunul in temeiul unui just titlu, fiind de buna-credinta, termenul se reduce la 10 - 20 de ani.
ACTE NECESARE:
- actul de identitate al persoanei ce a exercitat posesiunea asupra imobilului timp de 30 de ani.
- chitanta de mana in baza careia a fost vandut terenul respectiv/constructia
- orice act translativ de proprietate (contract de vanzare, donatie, etc)
Probele solicitate in instanta:
- inscrisuri;
- proba cu interogatoriul paratului avand ca teza probatorie momentul desesizarii sale de imobil si al intrarii acestuia in posesiunea reclamantului;
- proba testimoniala cu minim doi martori pentru a dovedi posesiunea in tot timpul prevazut de lege;
- proba cu expertiza tehnica imobiliara care sa identifice imobilul ca amplasament, componenta, laturi si vecinatati.
UZUCAPIUNEA SAU PRESCRITIA ACHIZITIVA DE SCURTA DURATA (10-20 DE ANI) este un mod de dobandire a dreptului de proprietate sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta si cu buna-credinta a unui bun in temeiul unui just titlu. Termenul este de 10 ani daca adevaratul proprietar locuieste in circumpscriptia tribunalului unde se afla bunul imobil si de 20 de ani daca locuieste in alta parte. De asemenea, termenul de 20 de ani se reduce cand reclamantul face dovada ca adevaratul proprietar a locuit o parte din timp in acelasi judet (un an locuit in acelasi judet echivaleaza cu doi ani locuiti in alt judet).
Uzucapiunea de scurta durata 10-20 ani opereaza ca o sanctiune civila pe care o suporta titularul dreptului de proprietate pentru pasivitatea sa, lasand bunul in posesia altuia timp indelungat.
Actiunea in uzucapiune este o actiune reala si poate fi introdusa in instanta de catre orice persoana care pretinde ca a exercitat o posesiune utila asupra unui imobil in perioada de timp stabilita de lege, chemand in judecata adevaratul proprietar al imobilului cu privire la care se invoca uzucapiunea.
Justul titlu, in cadrul uzucapiunii de scurta durata este orice act translativ de proprietate (vanzare, donatie etc) care provine de la o persoana diferita fata de adevaratul proprietar, cu condiţia ca titlul să nu fie nul absolut. Un titlu anulabil poate constitui just titlu conform legii. Reclamantul va face dovada justului titlu dupa regulile dreptului comun.
Buna-credinta este convingerea reclamantului care invoca uzucapiunea ca cel de la care a dobandit imobilul avea toate insusirile cerute de lege pentru a-i putea transmite proprietatea. Este suficient ca buna-credinta sa fi existat in momentul transmiterii imobilului si se prezuma intotdeauna, sarcina probei relei-credinte a reclamantului revenind paratului.
Acte necesare:
- actul de identitate al persoanei ce a exercitat posesiunea asupra imobilului timp de 10 sau 20 de ani;
- justul titlu, respectiv actul translativ de proprietate încheiat de reclamant cu o alta persoana decat adevaratul proprietar.
Probe de solicitat in instanta:
- proba cu inscrisuri, reprezentate de justul titlu, actul translativ de proprietate incheiat de reclamant cu o alta persoana decat adevaratul proprietar si orice alte inscrisuri depuse la dosar;
- interogatoriul paratului cu privire la momentul desesizarii sale de imobil si al intrarii acestuia in posesiunea reclamantului;
- declaratii de martori pentru a dovedi posesiunea in tot timpul prevazut de lege;
- expertiza tehnica imobiliara care sa identifice imobilul ca amplasament, componenta, laturi si vecinatati.
TEMEIUL DE DREPT
Desi uzucapiunea este reglementata in art. 930-934 in noul Cod Civil, in actiunile privind constatarea uzucapiunii vechiul Cod Civil va avea aplicabilitate multa vreme de acum inainte. Aceasta pentru ca dispozitiile Noului Cod Civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai cazurilor in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia - 1 octombrie 2012. Pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de aceasta data, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.
Astfel, chiar si dupa intrarea în vigoare a noului Cod Civil, temeiul de drept al unei astfel de actiuni va fi, in prezent, art. 1890 din vechiul Cod civil, iar daca se invoca si jonctiunea posesiilor se vor indica si dispozitiile art. 1859-1860 vechiul Cod Civil.
Onorariu de avocat si taxa judiciara de timbru:
In cazul actiunii in uzucapiune, onorariul de avocat pentru redactarea si reprezentarea in instanta, urmeaza sa fie stabilit si negociat cu clientul, in functie de complexitatea cauzei fiecarui client.
In situatia in care doriti sa va reprezentam pentru dobandirea proprietatii prin uzucapiune, nu ezitati sa ne contactati sau telefonic 0724.854.213 sau pe e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..