Incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului trebuie invocata in prima etapa in fata instantelor de judecata nationale, aceleasi argumente din fata instantelor nationale legate de Conventie trebuie invocate in apel si la cea mai inalta instanta, sau la Curtea Constitutionala, Curtea de Casatie care actioneaza ca ultima instanta.
MODALITATI DE INVOCARE
Incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului pentru motive diferite trebuiesc invocate separat, prin incalcarea unor articole specifice ale Conventiei.
Cu privire la jurisprudenta CEDO in fata instantelor nationale, se vor lua in considerare hotararile anterioare Curtii cu privire la incalcarea articolelor. Avocatii nostri vor alcatui un dosar ce va cuprinde dovezile, toate documentele judiciare (pledoariile, observatiile scrise, ordinele judecatoresti), extrase din comentariile drepturilor omului, precum si hotarari nationale si ale CEDO relevante.
TERMENUL LIMITA PENTRU DEPUNEREA UNEI SOLICITARI LA CEDO
Perioada depunerii solicitarii CEDO este de sase luni de la data la care ultima hotarare nationala a fost comunicata sau primita sub semnatura privata de la arhiva instantei, ce poate incepe fie de la data hotararii finale a celei mai inalte autoritati nationale competente, fie in cursul epuizarii cailor de recurs interne. Daca perioada de 6 luni cade intr-o duminica sau o zi de sarbatoare, se vor lua in considerare si aceste zile pentru indeplinirea termenului. Perioada de 6 luni incepe in ziua in care solicitantul sau avocatul acestuia primeste notificarea hotararii.
CEREREA SI DOCUMENTELE- MODALITATI DE TRIMITERE
- prin posta catre grefierul Curtii- cu confirmare de primire, in scopul de a avea o dovada oficiala scrisa referitoare la data depunerii cererii;
- fax, considerat ca incomplet si nu va intrerupe perioada limita de 6 luni, deoarece Curtea trebuie sa primeasca formularul de cerere semnat in original.
Daca cererea este depusa pentru mai mult de 5 solicitanti, avocatul trebuie sa furnizeze suplimentar fata de celelalte formulare , un tabel in format Microsoft Excel cu numele si datele tuturor solicitantilor.
Comunicarea cu Grefa Curtii se va face in scris, nefiind posibila comunicarea orala. Partile vor comunica prin posta, fie ca este vorba de o intrebare, o solicitare de informatii, un document suplimentar sau o modificare a adresei sau starii civile a solicitantului. In acelasi mod, Grefa va comunica partilor orice solicitare de documente sau informatii sau pentru orice explicatie necesara legata de un caz.
AUDIERILE IN FATA CURTII
Audierile in fata Curtii au loc doar in situatii exceptionale, dar de obicei nu va exista o audiere deoarece procedurile in fata Curtii se desfasoara in principal in scris. Audierile sunt obligatorii in cazurile din fata Marii Camere. Audierile sunt in general publice, audierile durand aproximativ 2 ore. Avocatii, in procedura, pot folosi o limba oficiala a unui stat membru al Consiliului Europei, insa audierile vor fi traduse in limba engleza si franceza.
Durata sedintei este stabilita de Presedinte in acord cu partile inainte de audiere, perioada de timp acordata de obicei fiecarei parti este de 30 de minute, iar fiecare parte are 10 minute suplimentar pentru a raspunde. Dupa timpul alocat avocatilor si dupa intrebarile membrilor Camerei se va acorda o pauza in cadrul sedintei pentru a le permite avocatilor sa se pregateasca sa raspunda la intrebari.
Audierile sunt inregistrate si pot fi transmise in direct sau vizionate.
ACORDUL AMIABIL IN PROCEDURA DESCHISA IN FATA CURTII
Curtea stabileste conditiile in care se poate ajunge la un acord intre solicitant si statul reclamat, negocierile acordului fiind confidentiale.
Consultanta clientilor cu privire la acceptarea acordului de mediere se va face de avocati, care vor conduce negociererile.
In situatia in care doriti sa va reprezentam pentru formularea si depunerea unei plangeri la CEDO , nu ezitati sa ne contactati telefonic 0724.854.213 sau pe e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..