Contestatia la executare se poate face :
-
impotriva executarii silite;
-
impotriva incheierilor date de executorul judecatoresc;
-
impotriva oricarui act de executare;
-
daca executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita;
-
daca executorul judecatoresc refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii;
-
daca sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu;
-
anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost data fara indeplinirea conditiilor prevazute de lege;
-
impartirea bunurilor proprietate comuna pe cote-parti sau in devalmasie.
CONDITII DE ADMISIBILITATE A CONTESTATIEI LA EXECUTARE
Daca executarea silita se face in temeiul unei hotarari judecatoresti sau arbitrale, conform art. 713 alin. (1) din NCPC, debitorul nu va putea invoca pe calea contestatiei la executare motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune in cursul judecatii in prima instanta sau intr-o cale de atac ce i-a fost deschisa. Daca se va face in temeiul unui alt titlu executoriu, se vor putea invoca motive de fapt sau de drept cu conditia ca debitorul sa demonstreze care au fost cauzele ce l-au impedicat sa le invoce in procedura de fond.
Pentru realizarea unei noi contestatii la executare nu se vor putea invoca aceleasi motive ca in prima contestatie, dar se vor putea introduce in contestatie motive noi, daca este respectat termenul de exercitare a contestatiei in anulare.
CINE POATE INTRODUCE CONTESTATIA LA EXECUTARE?
Pentru cauzele de la art. 712 din NCPC, contestatia la executare poate fi introdusa de catre orice parte interesata sau vatamata prin executare.
O terta persoana poate introduce contestatia la executare, daca pretinde un drept de proprietate ori un alt drept real cu privire la bunul respectiv, doar in procedura urmaririi silite mobiliare sau imobiliare sau a predarii silite a bunului mobil sau imobil.
INSTANTA COMPETENTA, TERMENE, CAI DE ATAC ALE CONTESTATIEI LA EXECUTARE
Instanta competenta sa rezolve contestatia la executare este instanta de executare.
Se poate introduce contestatia la executare la judecatoria de la locul situarii bunului pentru:
- urmarirea silita a imobilelor;
- urmarirea silita a fructelor;
- urmarirea silita a veniturilor generale ale imobilelor;
- predarea silita a bunuilor imobile, daca imobilul se afla in circumscripta unei alte Curti de Apel decat cea in care se afla instanta de executare.
Contestatia la executare in cazul prevazut de art. 713 alin. (2) NCPC se introduce la instanta care a pronuntat hotararea care se executa, iar daca nu s-a realizat de un organ de jurisdictie, se va introduce la instanta de executare.
Termenul in care se face contestatia la executare este de 15 zile de la data cand:
- contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta;
- cel interesat a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi;
- debitorul care contesta executarea insasi a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia, ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie;
- a fost comunicata contestatia impotriva incheierilor executorului judecatoresc, in cazurile in care acestea nu sunt definitive.
Contestatia introdusa in tot cursul executarii silite, dar nu mai tarziu de 15 zile de la efectuarea vanzarii sau de la data predarii silite a bunului se va face daca o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit.
Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se va depunde in termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.
Calea de atac impotriva hotararilor pronuntate cu privire la contestatie poate fi atacata numai cu apel. Exceptie fac art. 712 alin. (4) Impartirea bunurilor proprietate comuna pe cote-parti sau in devalmasie poate fi hotarata, la cererea partii interesate si in cadrul judecarii contestatiei la executare, si art. 715 alin. (4) Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in tot cursul executarii silite, dar nu mai tarziu de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
In situatia in care doriti sa va reprezentam in cadrul procedurii de contestatie la executare, sau pentru contestatie privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu, nu ezitati sa ne contactati telefonic 0724.854.213 sau pe e-mail: office@avocat-popa.ro.