Daca actul de procedura este efectuat cu nerespectarea cerintelor legale, de fond sau forma, va interveni nulitatea ca sanctiune ce lipseste actul de efecte total sau partial. Nulitatea poate fi relativa sau absoluta.
Nulitatea absoluta intervine ca urmare a nerespectarii unei cerinte instituite printr-o norma care ocroteste un interes public, putand fi invocata de orice parte din proces, de judecator sau de procuror in orice stare a judecatii cauzei.
Nulitatea relativa intervine ca urmare a nerespectarii unei cerinte instituite printr-o norma care ocroteste un interes privat, putand fi invocata doar de partea interesata si daca aceasta nerespectare nu a fost cauzata prin propria fapta.
Daca legea nu prevede altfel, nulitatea relativa trebuie invocata:
- pentru neregularitatile savarsite pana la inceperea judecatii, prin intampinare sau, daca intampinarea nu este obligatorie, la primul termen de judecata;
- pentru neregularitatile savarsite in cursul judecatii, la termenul la care s-a savarsit neregularitatea sau, daca partea nu este prezenta, la termenul de judecata imediat urmator si inainte de a pune concluzii pe fond.
Judecatorul va dispune indreptatea neregularitatilor actului de procedura, daca este posibila ca vatamarea sa fie inlaturata fara anularea actului, cu exceptia intervenirii decaderii, altei sanctiuni procedurale sau daca se produce ori subzista o vatamare.
CAUZE CARE CONDUC LA NULITATEA ABSOLUTA
- nerespectarea formei cerute ad validitatem;
- nerespectarea unor incapacitati speciale pentru ocrotirea unui interes obstesc;
- lipsa capacitatii de folosinta a persoanelor juridice;
- nerespectarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta;
- lipsa totala a consimtamantului;
- nevalabilitatea obiectului actului juridic civil;
- nevalabilitatea cauzei sau scopului actului juridic civil, dar numai cand lipseste cauza, ori ea este ilicita sau imorala;
- lipsa ori nevalabilitatea autorizatiei administrative sau judiciare;
- incalcarea ordinii publice;
- fraudarea legii.
CAUZE CARE CONDUC LA NULITATEA RELATIVA
- nerespectarea regulilor referitoare la capacitatea de exercitiu;
- lipsa discernamantului in momentul incheierii actului juridic civil;
- viciile de consimtamant: eroarea, violenta, leziunea sau dolul;
- nerespectarea dreptului de preemptiune.
CAUZE DE INEFICACITATE ALE ACTULUI JURIDIC - NULITATE
AVOCAT REZOLUTIUNE ACTE
Rezolutiunea reprezinta desfiintarea retroactiva a unui contract sinalagmatic cu executare uno ictu (dintr-o data), in cazul neexecutarii culpabile a obligatiilor de catre una dintre parti.
Nulitatea contractului reprezinta orice contract incheiat cu incalcarea conditiilor cerute de lege pentru incheierea sa valabila, daca prin lege nu se prevede o alta sanctiune.
Rezolutiunea se diferentiaza de nulitate prin faptul ca:
- rezolutiunea presupune un act juridic incheiat, iar nulitatea presupune un act juridic incheiat cu nerespectarea unei condiii de validitate;
- rezolutiunea intervine numai in cazul contractelor sinalagmatice cu executare dintr-o data, iar nulitatea se aplica oricarui act juridic civil;
- cauza rezolutiunii apare ulterior momentului incheierii si consta in neexecutarea culpabila a obligatiei de catre una din parti, iar cauza nulitatii exista in momentul incheierii actului juridic si consta in respectarea unei dispozitii legale referitoare la incheierea valabila a actului.
AVOCAT REZILIERE ACTE
Rezilierea reprezinta neexecutarea culpabila a unui contract sinalagmatic cu executare succesiva si consta in incetarea efectelor contractului, numai pentru viitor.
Nulitatea contractului reprezinta orice contract incheiat cu incalcarea conditiilor cerute de lege pentru incheierea sa valabila, daca prin lege nu se prevede o alta sanctiune.
Rezilierea se diferentiaza de nulitate prin faptul ca:
- rezilierea presupune un act juridic incheiat, iar nulitatea presupune un act juridic incheiat cu nerespectarea unei conditii de validitate;
- rezilierea intervine numai in cazul contractelor sinalagmatice cu executare dintr-o data, iar nulitatea se aplica oricarui act juridic civil;
- cauza rezilierii apare ulterior momentului incheierii si consta in neexecutarea culpabila a obligatiei de catre una din parti, iar cauza nulitatii exista in momentul incheierii actului juridic si consta in respectarea unei dispozitii legale referitoare la incheierea valabila a actului.
AVOCAT CADUCITATE ACTE
Caducitatea presupune interventia unei imprejurari ulterioare incheierii actului juridic si care este independent de vointa autorului actului juridic.
Nulitatea contractului reprezinta orice contract incheiat cu incalcarea conditiilor cerute de lege pentru incheierea sa valabila este supus nulitatii, daca prin lege nu se prevede o alta sanctiune.
Caducitatea se diferentiaza de nulitate prin faptul ca:
- caducitatea presupune un act juridic valabil incheiat, iar nulitatea presupune un act juridic incheiat cu nerespectarea unor conditii de validitate;
- caducitatea va produce efecte numai pentru viitor, iar nulitatea produce efecte retroactive (pentru trecut);
- imprejurarea care determina caducitatea este intotdeauna straina de vointa autorului actului juridic.
AVOCAT INOPOZABILITATE ACTE
Inopozabilitatea intervine in cazul nesocotirii unei cerinte de publicitate fata de terti, prevazute de lege pentru actul juridic.
Nulitatea contractului reprezinta orice contract incheiat cu incalcarea conditiilor cerute de lege pentru incheierea sa valabila este supus nulitatii, daca prin lege nu se prevede o alta sanctiune.
Inopozabilitatea se diferentiaza de nulitate prin faptul ca:
- inopozabilitatea presupune un act juridic incheiat cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la conditiile sale de validitate; iar nulitatea presupune un act juridic nevalabil;
- efectele actului juridic se produc fata de parti la inopozabilitate, dar drepturile si obligatiile nascute din actul respectiv nu pot fi opuse tertilor; iar efectele nulitatii privesc atat partile actului juridic, cat si terti;
- inopozabilitatea presupune neindeplinirea unor formalitati ulterioare incheierii actului juridic, iar cauzele de nulitate exista in momentul incheierii actului juridic.
In situatia in care doriti sa va reprezentam intr-un proces avand ca obiect anularea actelor, rezolutiunea, rezilierea, caducitatea, inopozabilitatea, nu ezitati sa ne contactati telefonic 0724.854.213, sau pe e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..